Nové rozhledny a vyhlídky v hradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji v příštích letech vznikne několik rozhleden a vyhlídkových míst. Například v příštím roce by mohla začít stavba rozhledny u pevnosti Stachelberg na Trutnovsku, do konce roku 2014 by měla být dokončena stavba rozhledny nad Vysokou nad Labem na Královéhradecku, zjistila ČTK.

Podle plánů by rozhledna u Stachelbergu měla být dřevěná, vyhlídkové plošiny budou ve výšce 9,4 a 20,8 metru nad zemí. Stavební povolení na stavbu už nabylo právní moci, stavba rozhledny začne v příštím roce.

"Podle časového plánu s podáním žádostí a schvalováním dotací by se mělo začít stavět nejdřív v červenci 2013," uvedl trutnovský starosta Ivan Adamec.

Stavba rozhledny je součástí projektu na výstavbu až desítky nových vyhlídkových míst v česko-polském pohraničí. "Rozhleden je v Krkonoších a Podkrkonoší stále málo a výhled od Stachelbergu bude určitě velkým lákadlem," řekl Adamec.
 
Na dokončení čeká také stavba rozhledny na vrcholu Milíř u Vysoké nad Labem, kde jsou už vybudované základy. "Další výstavba se bude odvíjet od získání peněz, rozhlednu chceme dokončit do roku 2014," řekl starosta Vysoké Jiří Horák. Dřevěná rozhledna s ocelovým schodištěm nabídne po dokončení výhled z výšky 25 metrů.
 
O dřevěné rozhledně, která by měla vyrůst na Černé stráni v lesích u Hradce Králové, uvažuje společnost Městské lesy Hradce Králové. Podle plánů by stavba měla být zhruba 30 metrů vysoká, o termínu výstavby zatím není rozhodnuto.
 
V Královéhradeckém kraji v posledních letech přibylo několik nových vyhlídkových míst. Například v říjnu 2010 byla otevřena 17 metrů vysoká rozhledna na Anenském vrchu na hřebeni Orlických hor. V roce 2009 začala turistům sloužit také přes 30 metrů vysoká rozhledna na Hnědém vrchu nad Pecí nad Sněžkou.
 
zdroj: ČTK