Právě se nacházíte:

Malá Valika se vrací do života

Valika Válová Dvouletá Valika vyrazila s rodiči na Mikuláše na náměstí Jiřího z Poděbrad, a hned poté na velký nákup.  „Myslíme si, že právě tady meningokoka chytla," vzpomíná tatínek Petr na chvíli, která předcházela onemocnění jeho dcery.  Starost rodičů a rychlý zásah záchranky holčičku naštěstí zachránil – stačilo by totiž přijet o dvě později a Valika by přišla o nohy.  Bohužel, i přes včasnou hospitalizaci musely být holčice amputovány prsty na nohou a jeden na ruce.  Aby se zdravotní stav holčičky co nejvíce zlepšil, nastoupila na Neurorehabilitační kliniku AXON, kde už učinila výrazné pokroky.  Díky rehabilitacím je její stereotyp chůze výrazně stabilnější, dokonce už udrží i drobné předměty.  

Po návratu domů propukly u Valiky vysoké horečky, což rodiče nejprve přikládali za vinu rostoucím zoubkům a probíhající viróze.
 Ráno, když se její stav nelepšil, objevila maminka na jejím čele drobné červené flíčky.
 Proto se rodiče shodli, že je nutné zavolat záchranku, která na místo dorazila do tří minut.
 Zdravotnice správně vyhodnotila, že je nezbytné okamžitě aplikovat antibiotika. Tak zastavila šíření viru a holčičce zachránila život.
 Bohužel to neznamená, že by nákaza nezanechala na jejím těle následky. „Dnes už víme, že včasný zásah doktora je u tohoto onemocnění klíčový.
 Kdyby záchranka přijela o dvě hodiny později, přišla by Valika o nohy," popisuje maminka. 
 
Přes včasnou hospitalizaci holčička bojovala o život celý týden a následně jí musely být amputovány nekrotizované prsty na nohou a jeden na ruce.
 Na popáleninovém oddělení jí aplikovali štěpy z hlavy na postižená místa, jizvy se dodnes musejí masírovat a pečlivě promašťovat.
 Důsledkem dlouhé hospitalizace byl také značný úbytek svalové hmoty v oblasti nohou, na které se Valika mohla jen stěží postavit.


 
Po příjezdu domů se rodiče pustili do hledání zdravotního zařízení, které by mohlo Valice pomoci v následné léčbě.
 „Dlouho jsme hledali kliniku, která by splňovala naše požadavky.
 Spokojení jsme až se soukromou Neurorehabilitační klinikou Axon, kde se mají čas dceři naplno věnovat, což jde v ruku v ruce s tím, co už naše holčička opět dokáže," říká tatínek Petr Vácha. 
Díky rehabilitacím už Valika zvládá vzít do ruky sušenku, napít se, a prstíky může uchopit i drobné objekty.
 Zlepšil se její stereotyp chůze a celkově posílila svalstvo v celém těle.
 Nápomocné jí jsou na klinice senzomotorické dráhy, ale také zdejší robotické přístroje, například plošina Tymo, na které formou hry trénuje stabilitu. 
To se samozřejmě odráží na jejím sebevědomí a samostatnosti.