Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím
Právě se nacházíte:

Ochutnejte dánskou kuchyni

29. 09 2020 | Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

Dánové si během staletí zvykli využívat lokální suroviny, které jsou ovlivněné chladnějším počasím a kratším létem. Kuchyni tak vévodí pokrmy z masa a ryb, mezi kterými nechybí třeba typické masové koule, jídla z vepřového a také klobásy. Na talířích se hojně objevuje také zelenina a mléčné výrobky. Spolu s tím dánskou kuchyni oživuje nádech exotiky v podobě koření, jakým je kardamon či skořice, které sem už ve středověku dovezli kupci. Novou dobu dánské kuchyně pak reprezentuje michelinskou hvězdou ověnčená restaurace Noma v Kodani, která se stala symbolem nového pojetí dánské gastronomie.

Stegt flæsk

Národním pokrmem Dánska je bezpochyby stegt flæsk – ostatně si ho za něj zvolili sami Dánové v roce 2014. Za poněkud krkolomným názvem se skrývají smažené křupavé kousky vepřového masa, které se podávají s vařenými bramborami a petrželovou omáčkou. Toto jídlo rozhodně není dietní, ale nemělo by při seznamování s dánskou kuchyní chybět.

Frikadeller

Švédové možná mají své kuličky, ale ani Dánové nejsou pozadu. Smažené karbanátky z mletého masa nebo ryb se podávají většinou se zelím, řepou nebo bramborami. Patří mezi nejoblíbenější dánská jídla a Dánové si je dopřávají k obědu nebo večeři, obměňují jen typ a velikost přílohy.

Smørrebrød

Jedním z typických dánských jídel je smørrebrød. Jde vlastně o druh sendviče, který připomíná český chlebíček. Jeho základ tvoří tmavý živný chléb. Zdobí se nepřebernými variacemi oblohy, mezi nimiž nechybí různé druhy masa, mořské plody, sýry, nakládaná zelenina a omáčky. Ačkoliv se jeho původ datuje až do 19. století, momentálně zažívá svůj obří boom a je trendy jídlem číslo jedna.

Rød pølse

Typická červená klobása z vepřového masa se podává nejčastěji s chlebem, hořčicí, kečupem a smaženou cibulí. Červenou barvu dodává koření – muškátový oříšek, pepř a kardamon. Některé stánky nabízejí i variantu „do ruky“ pod názvem pølser, kde klobásu doplňuje remuláda a nakládané okurky. Dánové ho často volí jako variantu rychlého oběda.

Wienerbrød

Tohle sladké dánské pečivo si získalo oblibu po celém světě, a i když pochází z Vídně, proslavili ho právě Dánové. A není se čemu divit – kdo by odolal plundrovému těstu se spoustou másla, krémové náplni a sladké polevě. V Dánsku lze vyzkoušet různé variace tohoto oblíbeného dezertu, který je sice kalorickou bombou, ale ochutnat by ho tu měl každý.

Porridge

Porridge je typickou teplou snídaní nejen v Dánsku, ale i v jiných severských a přímořských zemích. Ovesná kaše se tu připravuje na sto způsobů a jako výživnou snídani si ji můžete dát doslova na každém rohu, nebo zajít přímo do některého z porridge barů a vyzkoušet kaši s neobvyklými příchutěmi.

Akvavit

Mezi typickými jídly nesmí chybět ani typický dánský nápoj akvavit. Jde o bylinkový destilát z brambor a obilovin, ochucený koprem a kmínem. V Dánsku se vyrábí už od 15. století a jeho jméno by se dalo volně přeložit jako živá voda. Ten nejlepší dozrává v sudech po sherry na lodích plujících z Norska. Dánové si ho nejčastěji dopřávají ledově vychlazený k obědu v období vánočních svátků.
 

Diskuse

Čtěte více

V Rodově u Hradce Králové byla zkolaudována první etapa výstavby nízkoenergetických domů

V Rodově u Hradce Králové byla zkolaudována první etapa výstavby nízkoenergetických domů

Bytové jednotky v nízkoenergetických rodinných trojdomech z první etapy, které staví společnost Bidli v Rodově, mají po kolaudaci. Vybudováno zde bylo 21 bytů v dispozici 1+kk až 4+kk, k nimž ...

Posiluje trend propojení koupelny s ložnicí

Posiluje trend propojení koupelny s ložnicí

V České republice je patrný růst trendu spojení koupelny a ložnice v propojený prostor. Takové řešení nabízí nejen praktickou stránku využití, ale z odlehlé místnosti koupelny se tak stává ...

Syndrom „hadrové panenky“ diagnostikovali Emilce (4) ve třech měsících

Syndrom „hadrové panenky“ diagnostikovali Emilce (4) ve třech měsících

Emilka se narodila jako zdravé miminko. Nic nenaznačovalo, že by tomu mělo být jinak. Když jí však byly tři měsíce, všimla si lékařka, že není vše v normě. Série dalších vyšetření prokázaly ...

3 tipy, jak svá víkendová obydlí vylepšit, a zároveň být ohleduplní k přírodě

3 tipy, jak svá víkendová obydlí vylepšit, a zároveň být ohleduplní k přírodě

Přestože protipandemická opatření polevují, zahraniční cestování zatím stále není zcela bez omezení. Víkendové a prázdninové chaty a chalupy tak letos zažívají renesanci, i proto je právě nyní ...

Třetině domácnostem s vážně nemocným rodičem či dítětem poklesl příjem o 43 %

Třetině domácnostem s vážně nemocným rodičem či dítětem poklesl příjem o 43 %

Jsou to dva měsíce, kdy jsme zahájili boj proti epidemii onemocnění COVID-19. Zavedla se spousta opatření, která nám změnila život. Jak se ale život změnil těm, kteří již trpí vážným onemocněním ...

 
.

Speciály

Naše magazíny

Novinky ze světa bydlení, aut, techniky ...

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO